Gamewijzer

Voor wie nieuw is in wargaming en nieuwsgierig naar achtergronden en mogelijkheden en een volgende aflevering van Connections NL nog te ver weg in de tijd, valt hier een overzicht van literatuur en games te vinden.


Deze primer voor wargaming en wargames kan als uitgangspunt dienen voor iedereen die met wargamen wil beginnen of zich erin wil verdiepen. Het zijn geen First Person Shooters, Real Time Strategy games of Multiplayer Online games en bevat zowel board-, als PC games, roleplaying, Mega, Matrix en EduLARP games. Miniatuur games zijn bewust buiten beschouwing gelaten omdat die eea vragen qua aanschaf, bewaren, (eventueel) beschilderen en ruimte om ze te spelen.

De verwijzingen van de board games zijn allen naar boardgamegeek, het platform voor boardgames. Daar valt vrijwel alle nuttige informatie over boardgames te vinden.

Matrix gaming

 

Matrix gaming is een vorm van wargamen waarin spelers argumenten aandragen waarom (voor de rol die zij spelen) bepaalde gebeurtenissen plaats vinden. De spelleider geeft aan hoe waarschijnlijk het is dat dit ook inderdaad zo is en vervolgens gooit men een dobbelsteen om de kans van slagen te bepalen.

 

Met deze vorm van argumenteren en tegen argumenteren kan heel snel in een bepaalde situatie gedoken worden en deze "gegamed" worden zonder dat er lastige spelregels geleerd hoeven te worden en deze spellen eindeloos veel tijd vragen. Tom Mouat, Directing Staff officer for Simulation and Modelling bij de Defense Academy (UK) is hier specialist in en op zijn website kan meer informatie worden gevonden over werkwijze en spelvormen.

 

 

EDU-LARP

 

LARP-en staat voor Live Action Role Playing, een spelvorm waarin meestal fantasy werelden uitgebeeld worden en de spelers verkleed als figuren uit zo'n wereld met elkaar een rollenspel spelen.

 

In een EDU LARP gaat het om het inleven in een rol in een situatie die dichterbij de werkelijke wereld staat en waarin je door in de huid van een personage te kruipen werkelijk ondergaat voor welke problemen en dilemma's iemand komt te staan. Bijvoorbeeld de situatie van normale politieagenten werkend onder een dictatoriaal regime, een Deense LARP "The Police" genaamd, life under occupation. Met rollen als politieman, verzetsstrijder en gewone burger plus specifieke (verborgen) opdrachten, ervaren de deelnemers binnen korte tijd de morele en ethische problematiek in oorlogstijd. In deze PDF is meer informatie te vinden. 

 

 

Board games

 

Memoir '44

Instapgame voor twee personen met miniaturen op operationele schaal over landoorlog in WWII. Met korte, vrij eenvoudige (basis)regels valt het spel binnen 10 – 15' door iedereen te spelen.

 

Spelduur is 30 – 60' per scenario. Met uitbreidingsets kunnen diverse campagnes gespeeld worden (Noord-Afrika, Rusland, Pacific). Goed verkrijgbaar.

 

Conflict of Heroes: awakening the bear

Eenvoudig te leren (15 – 20'), maar gedetailleerd en realistische wargame voor twee (tot vier mogelijk) personen over de Duitse operaties in Rusland in 1941. Conflict of Heroes is een spel op tactisch-operationeel niveau. Spelduur is ongeveer twee uur per scenario.

 

Twee uitbreidingsest zijn nu beschikbaar (Price of Honour, Polen 1939 en Storm of Steel, Kurk 1943) en een derde (Guadalcanal 1942) is in voorbereiding.

 

Goed (online) verkrijgbaar.

 

 Silent War

 Tactisch-operationeel spel over de Amerikaanse onderzeeboot campagne tegen Japan 1941 – 1945. Het is een spel voor één persoon, dwz je speelt als commandant van een onderzeeboot tegen het systeem dat konvooien en escorteschepen genereert.

 

Scenario's kunnen tussen de 10' en 60' duren en een complete campagne meer dan 10 uur.

 

Online goed verkrijgbaar.

 

Napoleon: The Waterloo Campaign 1815

Operationeel en tactische wargame voor twee personen (optioneel drie) van Columbia Games. De games van Columbia zijn vrijwel allemaal “block” games waarbij houten blokjes de eenheden weergeven. Doordat ze op hun kant staan, kan je wel zien dat er een eenheid ergens is, maar niet welke (fog of war) en kan je door ze na gevechten te draaien ook in vier stappen steeds meer verliezen laten weergeven.

 

Met de kwaliteiten van de materialen en de vlotte speelbaarheid van het spel is Napoleon, the Waterloo Campaign, een prima middelzwaar wargame. Leren van de regels is in 30'- 60' haalbaar en elk spel kan tot twee uur duren.

 

Online goed verkrijgbaar.

 

Flying colors: fleet actions in the age of sail

Relatief eenvoudige game voor 2 – 4 spelers (beste te spelen met 2) over vlootacties in de zeiltijd (18e en begin 19e eeuw) wat in 30' te leren valt en de nadruk legt op het opereren in vloootverband.

 

Scenario's variëren van kleine acties met een paar schepen (speeltijd ongeveer 1 uur) tot complete zeeslagen met 100 of meer schepen wat enkele uren speeltijd in beslag kan nemen.

 

Online goed verkrijgbaar.

 

Churchill – politiek-militair game of war & politics

Een zogenaamde pol-mil game waarin vooral de politieke beslissingen die het militaire strijdverloop beïnvloeden centraal staat.

De drie spelers spelen Stalin, Churchill en Roosevelt.

 

Een spel voor 1 tot 3 spelers van gemiddelde zwaarte qua moeilijkheid.

 

Online goed verkrijgbaar

 

PC games

 

Rule the Waves II – A Game of Naval Ship Design and Naval Combat at the Birth of the 20th Century

 

Je moet even door de graphics van dit spel heen kijken. Het lijkt alsof je twintig jaar terug bent in de tijd en weer in 1990 een game speelt. Maar dat is gezichtsbedrog want Rule the Waves (RtW) is een briljante combinatie van grand strategy, diplomatie en vlootpolitiek waarin conflicten uiteindelijk veelal tactisch en operationeel uitgevochten moet worden op de wateren nabij de strijdende partijen.

 

Na de politiek-industrieel-strategische fase schakelt RtW over naar een pauseble real-time operationele module waarin je als admiraal het commando voert over diverse divisies met slagschepen, vliegdekschepen (en hun vliegtuigen), kruisers en torpedobootjagers. Onderzeeboten zijn abstract in het spel aanwezig. De consequenties van de slagen neem je vervolgens weer mee naar de politiek-strategische fase.

Online te koop bij NWS games

 

Command Ops2 – No hexes, no turns, no micromanagement – command like Commanders do

 

Waarschijnlijk de beste land warfare wargame ooit. Geen hexes, geen turns, complete fog of war en vertragingen en frictie van bevelvoering, er is geen woord van gelogen in de reclameuitingen van Command Ops2. Maar het is wel een wargame waar je aan moet wennen want het is een spel van plannen en bevelen geven en dan nagelbijtend achterover leunen om te zien hoe de eenheden onder jou bevel hun orders uitvoeren. Dat doet de AI voor je en wel conform de nationale operationele strijdwijze. En dit alles zonder dat jij er bevel voor hoeft te geven. Je hebt (min of meer) competente ondergeschikten die jouw bevel uitvoeren. Mocht je niet tevreden zijn met het optreden van een eenheid, kan je altijd het bevel overnemen en later weer teruggeven aan de hiërarchische lijn.

 

Zien is geloven en dat kan gelukkig zonder geld uit te geven want de Command Ops2 core engine is gratis te downloaden vanaf de site van Lock 'n Load games en als de twee proefscenario's je bevallen, kan je battle packs kopen met oa Market Garden (Arnhem), Bulge (Ardennen), Griekenland en Kreta en de woestijn van Noord-Afrika.

 

Command Modern Operations (CMO) is een zeer gedetailleerde weergave van moderne maritieme en/of luchtoperaties. In de editor van de simulatie kunnen ook politieke en andersoortige triggers opgenomen worden waardoor een breed scala aan scenario's mogelijk is. Zo zijn er scenario's die een uit de hand lopende Brexit gamen of een Russische interventie in de Baltische staten.

 

Niet heel eenvoudig om te leren en goed speelbaar (of beter gezegd beheersbaar) als je enige kennis hebt van moderne militaire operaties, geeft het wel een erg goed beeld van de complexiteit en interactie tussen diverse wapensystemen en platforms in de 20e en 21e eeuw. De simulatie is verkrijgbaar via Matrix Games of Steam.

 

This war of mine

Een anti-war game waarin je ervaart hoe burgers in een oorlogszone leven. Het spel is geinspireerd op het beleg van Sarajevo in Joegoslavische Oorlog van de jaren ‘90.

 

Als speler moet je ethische beslissingen nemen waarin je je eigen veiligheid af zet tegen bedreigingen voor anderen. Het geeft een uniek perspectief ten opzichte van de meeste (militair) georiënteerde games.   Online goed verkrijgbaar, oa via Steam.